Τι πιο μαγικό από τον “έναστρο ουρανό”!!!
Η αστρονομία στον χρόνο:
Η αστρονομία είναι από τις παλαιότερες επιστήμες της ανθρωπότητας. Από την εποχή που ο άνθρωπος στάθηκε στα πόδια του, η ανάγκη επιβίωσης σε συνδυασμό με την αναπτυσσόμενη νοημοσύνη του, τον οδήγησε να παρατηρεί τον έναστρο ουρανό, και να καταγράφει τις μεταβολές και επαναλαμβανόμενες συχνότητες των φαινομένων, εποχές, φάσεις Σελήνης, εκλείψεις, κ.α. Έτσι ο ουρανός αποτέλεσε να χρησιμοποιείτε ως πλοηγός και ημερολόγιο για πολλούς σκοπούς κατά την διάρκεια της εξέλιξης και ανάπτυξης των ανθρώπων, όπως την γεωργία, τις μεταφορές, την σηματοδότηση της μετάβασης και αλλαγής των εποχών.
Η αστρονομία & αστροφυσική σήμερα:
Σήμερα, όπως είναι επόμενο, λόγο της ανάπτυξης της τεχνολογίας έχει παρέλθει η ανάγκη της χρήσης του ουρανού από το ευρύ κοινό για να ορίζει την θέση και τον χρόνο. Μετά την χρήση του τηλεσκοπίου για μελέτη του ουρανού από τον Γαλιλαίο το 1609 και την κατασκευή όλο και μεγαλύτερων τηλεσκοπίων, καθώς και η αύξηση των παρατηρητών και επιστημόνων ανά τον κόσμο, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Κατά την διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, ανακαλύφθηκαν και αναπτύχθηκαν τρόποι να αναλύεται το φως τον κοσμικών αντικειμένων (φασματογράφος) ώστε να μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτά, σε όλο το μήκος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (Ραδιοκύματα, μικροκύματα, υπέρυθρο, υπεριώδες, ακτίνες Χ ακτίνες γ).
Έτσι περάσαμε στην αστροφυσική, όπου ασχολείται πια περισσότερο με την λαμπρότητα, την πυκνότητα, την θερμοκρασία και την χημική σύσταση των σωμάτων, παρά με την θέση τους και την κίνησή τους στον ουρανό.
Η αστροφυσική αποτελείται από πολλούς κλάδους, όπως: η μηχανική, ηλεκτρομαγνητισμός, στατιστική μηχανική, θερμοδυναμική, κβαντομηχανική, θεωρίες της σχετικότητας, πυρηνική και σωματιδιακή φυσική, ατομική και μοριακή φυσική.
Τα σύγχρονα τηλεσκόπια για την λήψη δεδομένων διαχωρίζονται σε επίγεια και δορυφορικά (σε τροχιά γύρω από τη Γη). Υπάρχουν τηλεσκόπια σε όλα τα μήκη κύματος, ραδιοτηλεσκόπια, οπτικά πολύ μεγάλα μέχρι και 10μέτρα διάμετρο, υπερύθρων, ακτίνων Χ και ακτίνων γ.
Η αστρονομίας ως χόμπι:
Η αστρονομία έχει πια εκατομμύρια οπαδούς σε όλον τον κόσμο.
Η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ένα χόμπι, όπου οι ενασχολούμενοι με αυτό, αρέσκονται να παρατηρούν την πληθώρα των αντικειμένων που βρίσκονται στο ουράνιο στερέωμα, είτε με γυμνό μάτι, είτε με τη χρήση οργάνων, όπως χάρτες, κιάλια, τηλεσκόπιο, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες φασματογράφους, κ.α. Το χόμπι της ενασχόλησης με την αστρονομία είναι συνδεδεμένο με την νύχτα, όμως μπορεί να γίνει και την ημέρα, είτε με την παρατήρηση του Ήλιου, είτε και άλλων ουράνιων σωμάτων με χρήση ραδιοτηλεσκοπίων, όργανα που λαμβάνουν δεδομένα όχι στο ορατό φώς, αλλά στα ραδιοκύματα.
Τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός ερασιτέχνη αστρονόμου είναι ότι δεν είναι ο κύριος στόχος του να ασχολείται με την επιστημονική έρευνα, καθώς δεν βιοπορίζεται από την ενασχόλησή του με την αστρονομία, και δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει πτυχίο ή προχωρημένες σπουδές στο εν λόγο πεδίο. Δεν είναι λίγοι όμως οι ερασιτέχνες αστρονόμοι που συνδράμουν το διεθνές επιστημονικό έργο των επαγγελματιών αστρονόμων, προσφέροντας δεδομένα παρατηρήσεων σε παγκόσμιους οργανισμούς από παρατηρήσεις για τον Ήλιο, τα μεταβλητά άστρα, εκλείψεις Ηλίου αποκρύψεις άστρων από αστεροειδείς, ανακαλύψεις κομητών, soupernova, κ.α.
Είναι από τις λίγες ενασχολήσεις, που καταπιάνεται με σχεδόν όλο το μωσαϊκό των φυσικών και θεωρητικών επιστημών καθώς και πληθώρα τεχνολογιών.
Για να ερμηνευτούν αιώνια ερωτήματα όπως η δημιουργία - εξέλιξη και διασπορά της ζωής στη Γη, η δημιουργία του Ηλιακού συστήματος, οι κινήσεις των πλανητών – δορυφόρων, η ζωή και ο θάνατος των άστρων, οι κατηγορίες των γαλαξιών, η κατανομή των γαλαξιών στο Σύμπαν, με τον χρόνο αποκτώνται γνώσεις φυσικής, χημείας, βιολογίας, γεωλογίας, σεισμολογίας, πυρηνικής φυσικής, και πολλά άλλα.
Αντίστοιχα για την καταγραφή φωτογραφικά, φασματοσκοπικά, και με άλλες τεχνικές φαινομένων και ουράνιων αντικειμένων όπως εκλείψεις, διαβάσεις, πλανήτες, νεφελώματα, γαλαξίες, με τον χρόνο αποκτώνται γνώσης, φωτογραφίας, διαδικτύου, οπτικής, μηχανικής, και πολλά άλλα.
Ενασχόληση ερασιτεχνικά με την αστρονομία:
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αρχίσει κάποιος να ασχοληθεί με την αστρονομία, είτε μοναχικός, είτε με συμμετοχή σε αστρονομικούς συλλόγους, με την αγορά βιβλίων & αστρονομικούς χάρτες, με χρήση ψηφιακού υλικού μέσω ιντερνέτ και σε φόρουμ, e-books, facebook. Η αγορά τηλεσκοπίου πολύ νωρίς χωρίς να έχουν αποκτηθεί βασικές γνώσεις, μπορεί να τροφοδοτήσει περεταίρω την όρεξη για μάθηση αλλά και να τη σταματήσει πολύ σύντομα. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια προτεινόμενη σειρά πώς να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με την αστρονομία, συναρτήσει του κόστους: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15860
Η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι εύκολη πια υπόθεση, όπως για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, για ξενάγηση σε κάποιο αστεροσκοπείο της πόλης, αναζήτηση ερασιτεχνικών συλλόγων αστρονομίας, για αγορά τηλεσκοπίου.
Προτεινόμενοι ιστότοποι:
Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία:
http://www.esa.int/ESA
Εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών:
http://www.noa.gr/index.php?lang=el
Φόρουμ για την ερασιτεχνική αστρονομία:
http://www.astrovox.gr/forum/portal.php
Αγορά εξοπλισμού:
http://www.planitario.gr/ ,http://www.telescopeshop.gr/default.aspx
Κίμωνας Παπαθανασόπουλος
Φοιτητής φυσικών επιστημών - Ερασιτέχνης αστρονόμος
παράγοντας! - Εξαιρετική καθημερινή άσκηση!
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015
world runner - Μαραθώνιες Διαδρομές
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015
παράγοντας! - Θέλει τρόπο και παρατηρητικότητα...
Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016
alex - Θέλει συνδυαστική σκέψη και εις άτοπο απαγωγή !
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016